Associate Professor (L. 240)
Department of Applied Science and Technology (DISAT)
Profile
Research interests
Scientific branch
(Area 0003 - Chemical Sciences)
Research topics
- Food Digital Monitoring
Skills
ERC sectors
SDG
Fellowships
- Effective member - The International Council for Near Infrared Spectroscopy - ICNIRS, Regno Unito (2017-2023)
- Effective member - Società Italiana di Spettroscopia NIR - SISNIR, Italia (2016-2023)
Conferences
- 18th Chemometrics in Analytical Chemistry Conference (CAC) (29/8/2022-2/9/2022), Program committee
Other research or teaching roles outside Politecnico
- Professore Associato confermato, presso Københavns Universitet (1/6/2012-30/9/2015)
- Ricercatore, presso Københavns Universitet (1/8/2007-31/5/2012)
Teaching
Collegi of the PhD programmes
- INGEGNERIA CHIMICA, 2022/2023 (39. ciclo)
Politecnico di TORINO - INGEGNERIA CHIMICA, 2021/2022 (38. ciclo)
Politecnico di TORINO - INGEGNERIA CHIMICA, 2020/2021 (37. ciclo)
Politecnico di TORINO - INGEGNERIA CHIMICA, 2019/2020 (36. ciclo)
Politecnico di TORINO - INGEGNERIA CHIMICA, 2018/2019 (35. ciclo)
Politecnico di TORINO - INGEGNERIA CHIMICA, 2017/2018 (34. ciclo)
Politecnico di TORINO
Collegi of the degree programmes
- Collegio di Ingegneria Biomedica. Componente
- Collegio di Ingegneria Chimica e dei Materiali. Componente
Teachings
PhD
- Practical Design of Experiments. A.A. 2023/24, INGEGNERIA CHIMICA. Teaching assistant
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2023/24, INGEGNERIA CHIMICA. Main teacher
- Applied spectroscopic methods. A.A. 2023/24, SCIENZA E TECNOLOGIA DEI MATERIALI. Teaching assistant
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2022/23, INGEGNERIA CHIMICA. Main teacher
- Applied spectroscopic methods. A.A. 2022/23, SCIENZA E TECNOLOGIA DEI MATERIALI. Teaching assistant
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2021/22, INGEGNERIA CHIMICA. Main teacher
- Applied spectroscopic methods. A.A. 2021/22, SCIENZA E TECNOLOGIA DEI MATERIALI. Teaching assistant
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2020/21, INGEGNERIA CHIMICA. Main teacher
- Applied spectroscopic methods. A.A. 2020/21, SCIENZA E TECNOLOGIA DEI MATERIALI. Teaching assistant
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2019/20, INGEGNERIA CHIMICA. Main teacher
- Applied spectroscopic methods. A.A. 2019/20, SCIENZA E TECNOLOGIA DEI MATERIALI. Teaching assistant
Master of Science
- Challenge@PoliTo by Firms - Crickets in the space. A.A. 2020/21, INGEGNERIA CHIMICA E DEI PROCESSI SOSTENIBILI. Titolare del corso
Bachelor of Science
- Chimica organica per l'ingegneria chimica e alimentare. A.A. 2024/25, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2024/25, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
- Chimica organica per l'ingegneria chimica e alimentare. A.A. 2023/24, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2023/24, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
- Chimica organica per l'ingegneria chimica e alimentare. A.A. 2022/23, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2022/23, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
- Chimica organica per l'ingegneria chimica e alimentare. A.A. 2021/22, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2021/22, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2020/21, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
- Fondamenti di chimica organica, biologia molecolare e microbiologia (modulo di Fondamenti di chimica organica). A.A. 2020/21, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2019/20, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2018/19, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
Research
Institute
Research groups/teams
Laboratories
Research projects
Projects funded by competitive calls
- DESPITE FRAUD - Sistema di DEcision Support (DSS) basato su una PIattaforma TEcnologica portatile, wireless ed automatica per il contrasto alle FRodi e la verifica dell'AUtenticità e qualità Degli alimenti (DESPITE FRAUD), (2024-2027) - Componente gruppo di Ricerca
Regionally funded research
Projects funded by commercial contracts
- Monitoraggio spettroscopico della crescita e salute delle piante”, legato alla realizzazione del progetto “Help2Grow – Tecnologie innovative per una agricoltura cibernetica”, riferibile al programma operativo regionale Piemonte FESR 2014/2020 BANDO P, (2021-2022) - Responsabile Scientifico
Commercial Research - Studio della struttura interna del granello di riso in 54 varietà appartenti a differenti gruppi merceologici, (2021-2022) - Responsabile Scientifico
Commercial Research - Messa a punto di tecniche rapide per la determinazione del contenuto lipidico e proteico delle farine”, legato alla realizzazione del progetto “NEWPOW – Innovazione di processo e prodotto nella filiera delle farine di semi oleosi, (2020-2022) - Responsabile Scientifico
Commercial Research - Contratto di prestazione di servizi tra Politecnico di Torino (Area TRIN) e la Società Agricola Italian Cricket Farm (ICF) S.r.l, per lo svolgimento delle attività di didattica innovativa aventi ad oggetto una Challenge dal titolo “Crickets in the sp, (2020-2021) - Responsabile Scientifico
Commercial contracts for the provision of services
Supervised PhD students
- Elena Cazzaniga. Programme in Scienza E Tecnologia Dei Materiali (37th cycle, 2021-in progress)
- Mattia Sozzi. Programme in Ingegneria Chimica (37th cycle, 2021-in progress)
- Caterina Celi. Programme in Ingegneria Chimica (36th cycle, 2020-2024)
Thesis: Mixotrophic growth study of the diatom Phaeodactylum tricornutum and extraction of high-value products from its biomass through green chemistry processes
Publications
Publications by type
PoliTO co-authors
Most cited publications View all publications in Porto@Iris
- Savorani, F.; Tomasi, G.; Engelsen, S. B. (2010)
icoshift: A versatile tool for the rapid alignment of 1D NMR spectra. In: JOURNAL OF MAGNETIC RESONANCE, vol. 202, pp. 190-202. ISSN 1090-7807
Contributo su Rivista - Tomasi, G.; Savorani, F.; Engelsen, S. B. (2011)
Icoshift: An effective tool for the alignment of chromatographic data. In: JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY, vol. 1218, pp. 7832-7840. ISSN 0021-9673
Contributo su Rivista - Giraudo, A.; Grassi, S.; Savorani, F.; Gavoci, G.; Casiraghi, E.; Geobaldo, F. (2019)
Determination of the geographical origin of green coffee beans using NIR spectroscopy and multivariate data analysis. In: FOOD CONTROL, vol. 99, pp. 137-145. ISSN 0956-7135
Contributo su Rivista - Lopez-Rituerto, E.; Savorani, F.; Avenoza, A.; Busto, J. H.; Peregrina, J. M.; Engelsen, ... (2012)
Investigations of la Rioja terroir for wine production using 1H NMR metabolomics. In: JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, vol. 60, pp. 3452-3461. ISSN 0021-8561
Contributo su Rivista - Acar, Evrim; Rasmussen, Morten Arendt; Savorani, Francesco; Næs, Tormod; Bro, Rasmus (2013)
Understanding data fusion within the framework of coupled matrix and tensor factorizations. In: CHEMOMETRICS AND INTELLIGENT LABORATORY SYSTEMS, vol. 129, pp. 53-63. ISSN 0169-7439
Contributo su Rivista - Savorani, Francesco; Rasmussen, Morten Arendt; Mikkelsen, Mette Skau; Engelsen, Søren ... (2013)
A primer to nutritional metabolomics by NMR spectroscopy and chemometrics. In: FOOD RESEARCH INTERNATIONAL, vol. 54, pp. 1131-1145. ISSN 0963-9969
Contributo su Rivista - Piras, Cristina; Marincola, Flaminia Cesare; Savorani, Francesco; Engelsen, Søren B.; ... (2013)
A NMR metabolomics study of the ripening process of the Fiore Sardo cheese produced with autochthonous adjunct cultures. In: FOOD CHEMISTRY, vol. 141, pp. 2137-2147. ISSN 0308-8146
Contributo su Rivista - Rasmussen, L. G.; Winning, H.; Savorani, F.; Toft, H.; Larsen, T. M.; Dragsted, L. O.; ... (2012)
Assessment of the effect of high or low protein diet on the human urine metabolome as measured by NMR. In: NUTRIENTS, vol. 4, pp. 112-131. ISSN 2072-6643
Contributo su Rivista - Rios-Reina, R.; Callejon, R. M.; Savorani, F.; Amigo, J. M.; Cocchi, M. (2019)
Data fusion approaches in spectroscopic characterization and classification of PDO wine vinegars. In: TALANTA, vol. 198, pp. 560-572. ISSN 0039-9140
Contributo su Rivista - Kristensen, M; Savorani, Francesco; Christensen, S.; Engelsen, S. B.; Bügel, S.; Toubro, ... (2013)
Flaxseed dietary fibers suppress postprandial lipemia and appetite sensation in young men. In: NMCD. NUTRITION METABOLISM AND CARDIOVASCULAR DISEASES, vol. 23, pp. 136-143. ISSN 0939-4753
Contributo su Rivista