
Research Assistant
Department of Applied Science and Technology (DISAT)
Docente esterno e/o collaboratore didattico
Department of Architecture and Design (DAD)
Teaching
Teachings
Master of Science
- Sistemi aperti (modulo di Teoria e storia del design di sistemi). A.A. 2024/25, DESIGN SISTEMICO. Collaboratore del corso
- Sistemi aperti (modulo di Teoria e storia del design di sistemi). A.A. 2023/24, DESIGN SISTEMICO. Collaboratore del corso
- Sistemi aperti (modulo di Teoria e storia del design di sistemi). A.A. 2022/23, DESIGN SISTEMICO. Collaboratore del corso
- Sistemi aperti (modulo di Teoria e storia del design di sistemi). A.A. 2020/21, DESIGN SISTEMICO. Collaboratore del corso
Bachelor of Science
- Lab di Storia per i sistemi alimentari (modulo di Storia del pensiero sistemico). A.A. 2024/25, DESIGN SOSTENIBILE PER IL SISTEMA ALIMENTARE. Collaboratore del corso
Publications
Latest publications View all publications in Porto@Iris
- Savina, Alessandra; Fassio, Franco (2025)
The European Fusilli Project In the city of Turin: the Systemic Design of Circular Agri-Food Proposals involving local actors of Mirafiori Sud district. In: Design Across Borders. United in Creativity. Cumulus International Conference, Monterrey (MEX), 16-18 October, 2024, pp. 87-111. ISSN 2490-046X. ISBN: 978-952-7549-06-3
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Savina, Alessandra; Leucci, Leandro; Demichelis, Francesca; Fino, Debora; Deorsola, ... (2024)
Deconstructing the traditional boundaries of the automotive system through the recycling of composite materials in the design and production of the future car. In: Design Across Borders. United in Creativity. Cumulus International Conference., Monterrey (MEX), 16-18 October, 2024, pp. 388-409. ISSN 2490-046X. ISBN: 978-952-7549-06-3
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Savina, Alessandra; Fassio, Franco (2024)
Il progetto europeo FUSILLI: i primi passi verso lo sviluppo di un Circular Business Model applicato allo scenario agroalimentare nel quartiere di Mirafiori Sud. In: IV Rapporto dell'Atlante del Cibo di Torino Metropolitana / Toldo A., Tonet, T., Allegretti, V., Genova, C., Torino, Politecnico di Torino, Università degli Studi di Scienze Gastronomiche, Università di Torino, pp. 31-35. ISBN: 9788875902834
Contributo in Volume - Savina, Alessandra; Rovera, Fabiana; Fassio, Franco (2022)
Living the circularity: the case study of the FUSILLI and FISH researches. In: Gastronomy at the crossroad of ecological transition and social justice .Toward the International Society for Gastronomic Sciences and Studies, Torino (Ita), 23-25 September 2022, pp. 94-94. ISBN: 979-12-80673-04-6
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Savina, Alessandra (2022)
Tra cooperazione e buone pratiche: ripartire dal cibo. La possibile trasformazione dei sistemi agroalimentari nel periodo di post pandemia da Covid-19. In: PICCHIOVERDE, pp. 38-42. ISSN 2532-1331
Contributo su Rivista
Society and Enterprise
Patents and other intellectual properties
- Vaschetta in alluminio con piegature origami. national Utility model
Inventors: Marco Bozzola Alessandra Savina Ursula Zich