Ricercatore a tempo determinato Legge 240/10 art.24-A
Dipartimento Scienza Applicata e Tecnologia (DISAT)
Didattica
Collegi dei Corsi di Studio
- Collegio di Ingegneria Chimica e dei Materiali. Componente invitato
Insegnamenti
Dottorato di ricerca
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2020/21, INGEGNERIA CHIMICA. Collaboratore del corso
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2021/22, INGEGNERIA CHIMICA. Collaboratore del corso
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2022/23, INGEGNERIA CHIMICA. Collaboratore del corso
Corso di laurea di 1° livello
- Fondamenti di chimica organica, biologia molecolare e microbiologia (modulo di Fondamenti di chimica organica). A.A. 2020/21, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Collaboratore del corso
- Chimica organica per l'ingegneria chimica e alimentare. A.A. 2021/22, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Collaboratore del corso
- Chimica organica per l'ingegneria chimica e alimentare. A.A. 2022/23, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Collaboratore del corso
- Chimica organica per l'ingegneria chimica e alimentare. A.A. 2023/24, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2019/20, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2020/21, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2021/22, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2022/23, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2023/24, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
Pubblicazioni
Coautori PoliTO
Pubblicazioni degli ultimi anni
Pubblicazioni per tipo
Pubblicazioni più recenti Vedi tutte le pubblicazioni su Porto@Iris
- Romano, Francesca; Di Gregorio, Enza; Riccardi, Gelsomina; Furlan, Chiara; Cavallini, ... (2023)
Comparison of the biological effects of gadodiamide (Omniscan) and gadoteridol ({ProHance}) by means of multi-organ and plasma metabolomics. In: ANALYST, vol. 148, pp. 2415-2424. ISSN 0003-2654
Contributo su Rivista - Fraterrigo Garofalo, S.; Cavallini, N.; Destefano, R.; Micera, M.; Cavagnero, C.; Botto, ... (2023)
Optimization of Supercritical Carbon Dioxide Extraction of Rice Bran Oil and γ-Oryzanol Using Multi-Factorial Design of Experiment. In: WASTE AND BIOMASS VALORIZATION, pp. 1-11. ISSN 1877-2641
Contributo su Rivista - Cavallini, Nicola; Cavallini, Eugenio; Savorani, Francesco (2023)
Homebrewing and portable NIR instruments: monitoring the fermentation of readymade malt extract using the SCiO sensor. In: 21ST INTERNATIONAL CONFERENCE ON NEAR INFRARED SPECTROSCOPY, Innsbruck, 20-24 agosto 2023
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; AMIGO RUBIO, JOSÈ MANUEL (2023)
Masters of PCA: The Evolution of Metallica Through the Years with Exploratory Data Analysis. An Invitation to Teaching PCA in a Different Way. In: XI Colloquium Chemometricum Mediterraneum, Padova, 27-30 giugno 2023
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Massei, Ambra; Cavallini, Nicola; Fissore, Davide; Savorani, Francesco; Falco, Nunzia (2023)
Why is Chemometrics so important in Pharmaceutical applications?. In: EuroPACT 2023 6th European Conference on Process Analytics and Control Technology, Copenaghen, 7-10 Maggio 2023, pp. 71-72
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Grassi, Silvia; Giraudo, Alessandro; Novara, Chiara; Cavallini, Nicola; Geobaldo, ... (2023)
Monitoring Chemical Changes of Coffee Beans During Roasting Using Real-time NIR Spectroscopy and Chemometrics. In: FOOD ANALYTICAL METHODS. ISSN 1936-9751
Contributo su Rivista - FRATERRIGO GAROFALO, Silvia; Cavallini, Nicola; Demichelis, Francesca; Savorani, ... (2023)
From tuna viscera to added-value products: A circular approach for fish-waste recovery by green enzymatic hydrolysis. In: FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING, vol. 137, pp. 155-167. ISSN 0960-3085
Contributo su Rivista - Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Gavoci, Gentian; Geobaldo, ... (2023)
Lipids in a Nutshell: Quick Determination of Lipid Content in Hazelnuts with NIR Spectroscopy. In: FOODS, vol. 12. ISSN 2304-8158
Contributo su Rivista - Cavallini, Nicola; Strani, Lorenzo; Paolo Becchi, Pier; Pizzamiglio, Valentina; ... (2023)
Tracing the identity of Parmigiano Reggiano "Prodotto di Montagna - Progetto Territorio" cheese using NMR spectroscopy and multivariate data analysis. In: ANALYTICA CHIMICA ACTA, vol. 1278. ISSN 0003-2670
Contributo su Rivista - Sozzi, Mattia; Cavallini, Nicola; Savorani, Francesco (2022)
1H NMR Spectroscopy as a tool for monitoring and optimizing lentil flour extraction and enzymatic hydrolyzation processes. In: IX WORKSHOP AICIng - Chemistry for sustainable materials, Università Politecnica delle Marche - Ancona, 16-17 Giugno 2022
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Sozzi, Mattia; Cavallini, Nicola; Savorani, Francesco (2022)
La Spettroscopia 1H NMR come strumento per il monitoraggio e l'ottimizzazione dei processi di estrazione e idrolisi enzimatica da farina di lenticchie. In: VII Workshop "Applicazioni della Risonanza Magnetica nella Scienza degli Alimenti", Università degli Studi La Sapienza - Roma, 23-24 Giugno 2022
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Esposito, Giovanna; Pezzolato, Marzia; Pennisi, Francesco; Giraudo, Alessandro; ... (2022)
Discrimination among different fish fillets with NIR spectroscopy. In: National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022), Izola, Slovenia, 7-9 Giugno 2022. ISBN: 9788894115338
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Savorani, Francesco; Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro (2022)
Lipids in a nutshell: quickly assess the lipidic content in hazelnuts using NIR spectroscopy. In: National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022), Izola, Slovenia, 7-9 Giugno 2022. ISBN: 9788894115338
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Pennisi, Francesco; Esposito, Giovanna; ... (2022)
Measure your bratwurst: quantifying the content of mechanically separated meat by means of NIR spectroscopy and chemometrics. In: National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022), Izola, Slovenia, 7-9 Giugno 2022. ISBN: 9788894115338
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Savorani, Francesco (2022)
Determination of lipid content in hazelnuts using NIR spectroscopy. In: WORKSHOP AICIng 2022, Università Politecnica delle Marche - Ancona, 16-17 Giugno 2022. ISBN: 978-88-3623-094-5
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Sozzi, Mattia; Cazzaniga, Elena; Geobaldo, ... (2022)
The NIR side of lentil. In: CAC2022 - XVIII Chemometrics in Analytical Chemistry, Roma, 29 agosto - 02 settembre 2022
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Paolo Becchi, Pier; Durante, Caterina; Strani, Lorenzo; Pizzamiglio, ... (2022)
Tracing The Identity Of Mountain Product Parmigiano Reggiano PDO Cheese Using 1H-NMR Spectroscopy And Multivariate Data Analysis. In: CAC2022 - XVIII Chemometrics in Analytical Chemistry, Roma, 29 agosto - 02 settembre 2022
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Sozzi, Mattia; Cocchi, Marina; Savorani, Francesco (2022)
Nascita di una toolbox: import, visualizzazione, analisi e risoluzione chemiometrica di spettri 1H-NMR. In: VII Workshop - APPLICAZIONI DELLA RISONANZA MAGNETICA NELLA SCIENZA DEGLI ALIMENTI, Roma, 23-24 giugno 2022
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Gavoci, Gentian; Geobaldo, Francesco; Savorani, ... (2022)
Chemometric differentiation of sole and plaice fish fillets using three near-infrared instruments. In: IX WORKSHOP AICIng - Chemistry for sustainable materials, Ancona, 16-17 giugno 2022. ISBN: 978-88-3623-094-5
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Pennisi, Francesco; Pezzolato, Marzia; Savorani, ... (2021)
NIR spectroscopy coupled with chemometrics to discriminate between fresh and thawed cephalopods. In: 20th INTERNATIONAL CONFERENCE ON NEAR INFRARED SPECTROSCOPY, 18-21.10.2021
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding)