Area Funzionari
Settore scientifico-tecnologico
Distretto del Dipartimento Scienza Applicata e Tecnologia (D.SAT)
Docente esterno e/o collaboratore didattico
Dipartimento Scienza Applicata e Tecnologia (DISAT)
Didattica
Insegnamenti
Corso di laurea di 1° livello
- Chimica. A.A. 2024/25, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2023/24, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2022/23, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2021/22, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2020/21, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2019/20, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
Ricerca
Laboratori
Progetti di ricerca
Progetti finanziati da bandi competitivi
- DESPITE FRAUD - Sistema di DEcision Support (DSS) basato su una PIattaforma TEcnologica portatile, wireless ed automatica per il contrasto alle FRodi e la verifica dell'AUtenticità e qualità Degli alimenti (DESPITE FRAUD), (2024-2027) - Componente gruppo di Ricerca
Ricerca Regionale
Pubblicazioni
Coautori PoliTO
Pubblicazioni più recenti Vedi tutte le pubblicazioni su Porto@Iris
- Savorani, Francesco; Cavallini, Nicola; Gavoci, Gentian; Giraudo, Alessandro; Pezzolato, ... (2023)
Fighting Food Frauds with NIR Spectroscopy and Chemometrics: A Story of Success. In: NIR 2023 - 21st International Conference on Near Infrared Spectroscopy - Good Vibrations, Smooth Contours, Innsbruck, AT, 20-24 August, 2023, pp. 168-169
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Giraudo, Alessandro; Cavallini, Nicola; Pennisi, Francesco; Esposito, Giovanna; ... (2023)
NIR spectroscopy and chemometrics against food fraud: spotting Mechanically Separated Meat (MSM) in processed meat products. In: NIR 2023 - 21st International Conference on Near Infrared Spectroscopy - Good Vibrations, Smooth Contours, Innsbruck, AT, 20-24 August, 2023, pp. 47-48
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Grassi, Silvia; Giraudo, Alessandro; Novara, Chiara; Cavallini, Nicola; Geobaldo, ... (2023)
Monitoring Chemical Changes of Coffee Beans During Roasting Using Real-time NIR Spectroscopy and Chemometrics. In: FOOD ANALYTICAL METHODS. ISSN 1936-9751
Contributo su Rivista - Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Gavoci, Gentian; Geobaldo, ... (2023)
Lipids in a Nutshell: Quick Determination of Lipid Content in Hazelnuts with NIR Spectroscopy. In: FOODS, vol. 12. ISSN 2304-8158
Contributo su Rivista - Esposito, Giovanna; Pezzolato, Marzia; Pennisi, Francesco; Giraudo, Alessandro; ... (2022)
Discrimination among different fish fillets with NIR spectroscopy. In: National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022), Izola, Slovenia, 7-9 Giugno 2022. ISBN: 9788894115338
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Savorani, Francesco; Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro (2022)
Lipids in a nutshell: quickly assess the lipidic content in hazelnuts using NIR spectroscopy. In: National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022), Izola, Slovenia, 7-9 Giugno 2022. ISBN: 9788894115338
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Pennisi, Francesco; Esposito, Giovanna; ... (2022)
Measure your bratwurst: quantifying the content of mechanically separated meat by means of NIR spectroscopy and chemometrics. In: National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022), Izola, Slovenia, 7-9 Giugno 2022. ISBN: 9788894115338
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Gavoci, Gentian; Geobaldo, Francesco; Savorani, ... (2022)
Chemometric differentiation of sole and plaice fish fillets using three near-infrared instruments. In: IX WORKSHOP AICIng - Chemistry for sustainable materials, Ancona, 16-17 giugno 2022. ISBN: 978-88-3623-094-5
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Sozzi, Mattia; Cazzaniga, Elena; Geobaldo, ... (2022)
The NIR side of lentil. In: CAC2022 - XVIII Chemometrics in Analytical Chemistry, Roma, 29 agosto - 02 settembre 2022
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Pennisi, Francesco; Pezzolato, Marzia; Savorani, ... (2021)
NIR spectroscopy coupled with chemometrics to discriminate between fresh and thawed cephalopods. In: 20th INTERNATIONAL CONFERENCE ON NEAR INFRARED SPECTROSCOPY, 18-21.10.2021 October, pp. 64-64
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding)