Categoria D
Distretto del Dipartimento Scienza Applicata e Tecnologia (D.SAT)
Docente esterno e/o collaboratore didattico
Dipartimento Scienza Applicata e Tecnologia (DISAT)
Didattica
Insegnamenti
Corso di laurea di 1° livello
- Chimica. A.A. 2017/18, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2018/19, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2019/20, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2020/21, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2021/22, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
- Chimica. A.A. 2022/23, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Collaboratore del corso
Ricerca
Laboratori
Pubblicazioni
Coautori PoliTO
Pubblicazioni più recenti Vedi tutte le pubblicazioni su Porto@Iris
- Grassi, Silvia; Giraudo, Alessandro; Novara, Chiara; Cavallini, Nicola; Geobaldo, ... (2023)
Monitoring Chemical Changes of Coffee Beans During Roasting Using Real-time NIR Spectroscopy and Chemometrics. In: FOOD ANALYTICAL METHODS. ISSN 1936-9751
Contributo su Rivista - Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Gavoci, Gentian; Geobaldo, ... (2023)
Lipids in a Nutshell: Quick Determination of Lipid Content in Hazelnuts with NIR Spectroscopy. In: FOODS, vol. 12. ISSN 2304-8158
Contributo su Rivista - Esposito, Giovanna; Pezzolato, Marzia; Pennisi, Francesco; Giraudo, Alessandro; ... (2022)
Discrimination among different fish fillets with NIR spectroscopy. In: National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022), Izola, Slovenia, 7-9 Giugno 2022. ISBN: 9788894115338
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Savorani, Francesco; Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro (2022)
Lipids in a nutshell: quickly assess the lipidic content in hazelnuts using NIR spectroscopy. In: National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022), Izola, Slovenia, 7-9 Giugno 2022. ISBN: 9788894115338
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Pennisi, Francesco; Esposito, Giovanna; ... (2022)
Measure your bratwurst: quantifying the content of mechanically separated meat by means of NIR spectroscopy and chemometrics. In: National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022), Izola, Slovenia, 7-9 Giugno 2022. ISBN: 9788894115338
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cazzaniga, Elena; Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Savorani, Francesco (2022)
Determination of lipid content in hazelnuts using NIR spectroscopy. In: WORKSHOP AICIng 2022, Università Politecnica delle Marche - Ancona, 16-17 Giugno 2022. ISBN: 978-88-3623-094-5
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Giraudo, Alessandro; Cavallini, Nicola; Pennisi, Francesco; Esposito, Giovanna; ... (2022)
3-2-1: Three NIR instruments, two fish species, one chemometric approach 9788894115338. In: National Symposium of NIR Spectroscopy (NIR Italia 2022), Izola, Slovenia, 7-9 Giugno 2022. ISBN: 9788894115338
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Sozzi, Mattia; Cazzaniga, Elena; Geobaldo, ... (2022)
The NIR side of lentil. In: CAC2022 - XVIII Chemometrics in Analytical Chemistry, Roma, 29 agosto - 02 settembre 2022
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Gavoci, Gentian; Geobaldo, Francesco; Savorani, ... (2022)
Chemometric differentiation of sole and plaice fish fillets using three near-infrared instruments. In: IX WORKSHOP AICIng - Chemistry for sustainable materials, Ancona, 16-17 giugno 2022. ISBN: 978-88-3623-094-5
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding) - Cavallini, Nicola; Giraudo, Alessandro; Pennisi, Francesco; Pezzolato, Marzia; Savorani, ... (2021)
NIR spectroscopy coupled with chemometrics to discriminate between fresh and thawed cephalopods. In: 20th INTERNATIONAL CONFERENCE ON NEAR INFRARED SPECTROSCOPY, 18-21.10.2021
Contributo in Atti di Convegno (Proceeding)