Associate Professor (L. 240)
Department of Applied Science and Technology (DISAT)
Profile
Research interests
Scientific branch
(Area 0003 - Chemical Sciences)
Research topics
- Food Digital Monitoring
Skills
ERC sectors
SDG
Fellowships
- Effective member - The International Council for Near Infrared Spectroscopy - ICNIRS, Regno Unito (2017-2023)
- Effective member - Società Italiana di Spettroscopia NIR - SISNIR, Italia (2016-2023)
Conferences
- 18th Chemometrics in Analytical Chemistry Conference (CAC) (29/8/2022-2/9/2022), Program committee
Other research or teaching roles outside Politecnico
- Professore Associato confermato, presso Københavns Universitet (1/6/2012-30/9/2015)
- Ricercatore, presso Københavns Universitet (1/8/2007-31/5/2012)
Teaching
Collegi of the PhD programmes
- INGEGNERIA CHIMICA, 2022/2023 (39. ciclo)
Politecnico di TORINO - INGEGNERIA CHIMICA, 2021/2022 (38. ciclo)
Politecnico di TORINO - INGEGNERIA CHIMICA, 2020/2021 (37. ciclo)
Politecnico di TORINO - INGEGNERIA CHIMICA, 2019/2020 (36. ciclo)
Politecnico di TORINO - INGEGNERIA CHIMICA, 2018/2019 (35. ciclo)
Politecnico di TORINO - INGEGNERIA CHIMICA, 2017/2018 (34. ciclo)
Politecnico di TORINO
Collegi of the degree programmes
- Collegio di Ingegneria Biomedica. Componente
- Collegio di Ingegneria Chimica e dei Materiali. Componente
Teachings
PhD
- Practical Design of Experiments. A.A. 2024/25, INGEGNERIA CHIMICA. Teaching assistant
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2024/25, INGEGNERIA CHIMICA. Main teacher
- Applied spectroscopic methods. A.A. 2024/25, SCIENZA E TECNOLOGIA DEI MATERIALI. Teaching assistant
- Practical Design of Experiments. A.A. 2023/24, INGEGNERIA CHIMICA. Teaching assistant
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2023/24, INGEGNERIA CHIMICA. Main teacher
- Applied spectroscopic methods. A.A. 2023/24, SCIENZA E TECNOLOGIA DEI MATERIALI. Teaching assistant
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2022/23, INGEGNERIA CHIMICA. Main teacher
- Applied spectroscopic methods. A.A. 2022/23, SCIENZA E TECNOLOGIA DEI MATERIALI. Teaching assistant
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2021/22, INGEGNERIA CHIMICA. Main teacher
- Applied spectroscopic methods. A.A. 2021/22, SCIENZA E TECNOLOGIA DEI MATERIALI. Teaching assistant
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2020/21, INGEGNERIA CHIMICA. Main teacher
- Applied spectroscopic methods. A.A. 2020/21, SCIENZA E TECNOLOGIA DEI MATERIALI. Teaching assistant
- Principles of chemometrics: a multivariate approach for the analysis of experimental data. A.A. 2019/20, INGEGNERIA CHIMICA. Main teacher
- Applied spectroscopic methods. A.A. 2019/20, SCIENZA E TECNOLOGIA DEI MATERIALI. Teaching assistant
Master of Science
- Challenge@PoliTo by Firms - Crickets in the space. A.A. 2020/21, INGEGNERIA CHIMICA E DEI PROCESSI SOSTENIBILI. Titolare del corso
Bachelor of Science
- Chimica organica per l'ingegneria chimica e alimentare. A.A. 2024/25, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2024/25, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
- Chimica organica per l'ingegneria chimica e alimentare. A.A. 2023/24, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2023/24, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
- Chimica organica per l'ingegneria chimica e alimentare. A.A. 2022/23, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2022/23, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
- Chimica organica per l'ingegneria chimica e alimentare. A.A. 2021/22, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2021/22, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2020/21, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
- Fondamenti di chimica organica, biologia molecolare e microbiologia (modulo di Fondamenti di chimica organica). A.A. 2020/21, INGEGNERIA CHIMICA E ALIMENTARE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2019/20, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
- Chimica. A.A. 2018/19, INGEGNERIA AEROSPAZIALE. Titolare del corso
Research
Institute
Research groups/teams
Laboratories
Research projects
Projects funded by competitive calls
- DESPITE FRAUD - Sistema di DEcision Support (DSS) basato su una PIattaforma TEcnologica portatile, wireless ed automatica per il contrasto alle FRodi e la verifica dell'AUtenticità e qualità Degli alimenti (DESPITE FRAUD), (2024-2027) - Componente gruppo di Ricerca
Regionally funded research
Projects funded by commercial contracts
- Monitoraggio spettroscopico della crescita e salute delle piante”, legato alla realizzazione del progetto “Help2Grow – Tecnologie innovative per una agricoltura cibernetica”, riferibile al programma operativo regionale Piemonte FESR 2014/2020 BANDO PRISM-E. Bando progetti di ricerca 2018 (codice bando I1b12), Codice domanda n. 337-254, (2021-2022) - Responsabile Scientifico
Commercial Research - Studio della struttura interna del granello di riso in 54 varietà appartenti a differenti gruppi merceologici, (2021-2022) - Responsabile Scientifico
Commercial Research - Messa a punto di tecniche rapide per la determinazione del contenuto lipidico e proteico delle farine”, legato alla realizzazione del progetto “NEWPOW – Innovazione di processo e prodotto nella filiera delle farine di semi oleosi, (2020-2022) - Responsabile Scientifico
Commercial Research - Contratto di prestazione di servizi tra Politecnico di Torino (Area TRIN) e la Società Agricola Italian Cricket Farm (ICF) S.r.l, per lo svolgimento delle attività di didattica innovativa aventi ad oggetto una Challenge dal titolo “Crickets in the space”, rivolta agli studenti del Politecnico di Torino, nell’ambito dell’iniziativa “Challenge@Polito”, (2020-2021) - Responsabile Scientifico
Commercial contracts for the provision of services
Supervised PhD students
- Elena Cazzaniga. Programme in Scienza E Tecnologia Dei Materiali (37th cycle, 2021-in progress)
- Mattia Sozzi. Programme in Ingegneria Chimica (37th cycle, 2021-in progress)
- Caterina Celi. Programme in Ingegneria Chimica (36th cycle, 2020-2024)
Thesis: Mixotrophic growth study of the diatom Phaeodactylum tricornutum and extraction of high-value products from its biomass through green chemistry processes
Publications
Publications by type
PoliTO co-authors
Most cited publications View all publications in Porto@Iris
- Savorani, F.; Tomasi, G.; Engelsen, S. B. (2010)
icoshift: A versatile tool for the rapid alignment of 1D NMR spectra. In: JOURNAL OF MAGNETIC RESONANCE, vol. 202, pp. 190-202. ISSN 1090-7807
Contributo su Rivista - Tomasi, G.; Savorani, F.; Engelsen, S. B. (2011)
Icoshift: An effective tool for the alignment of chromatographic data. In: JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY, vol. 1218, pp. 7832-7840. ISSN 0021-9673
Contributo su Rivista - Giraudo, A.; Grassi, S.; Savorani, F.; Gavoci, G.; Casiraghi, E.; Geobaldo, F. (2019)
Determination of the geographical origin of green coffee beans using NIR spectroscopy and multivariate data analysis. In: FOOD CONTROL, vol. 99, pp. 137-145. ISSN 0956-7135
Contributo su Rivista - Lopez-Rituerto, E.; Savorani, F.; Avenoza, A.; Busto, J. H.; Peregrina, J. M.; Engelsen, ... (2012)
Investigations of la Rioja terroir for wine production using 1H NMR metabolomics. In: JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, vol. 60, pp. 3452-3461. ISSN 0021-8561
Contributo su Rivista - Acar, Evrim; Rasmussen, Morten Arendt; Savorani, Francesco; Næs, Tormod; Bro, Rasmus (2013)
Understanding data fusion within the framework of coupled matrix and tensor factorizations. In: CHEMOMETRICS AND INTELLIGENT LABORATORY SYSTEMS, vol. 129, pp. 53-63. ISSN 0169-7439
Contributo su Rivista - Savorani, Francesco; Rasmussen, Morten Arendt; Mikkelsen, Mette Skau; Engelsen, Søren ... (2013)
A primer to nutritional metabolomics by NMR spectroscopy and chemometrics. In: FOOD RESEARCH INTERNATIONAL, vol. 54, pp. 1131-1145. ISSN 0963-9969
Contributo su Rivista - Piras, Cristina; Marincola, Flaminia Cesare; Savorani, Francesco; Engelsen, Søren B.; ... (2013)
A NMR metabolomics study of the ripening process of the Fiore Sardo cheese produced with autochthonous adjunct cultures. In: FOOD CHEMISTRY, vol. 141, pp. 2137-2147. ISSN 0308-8146
Contributo su Rivista - Rasmussen, L. G.; Winning, H.; Savorani, F.; Toft, H.; Larsen, T. M.; Dragsted, L. O.; ... (2012)
Assessment of the effect of high or low protein diet on the human urine metabolome as measured by NMR. In: NUTRIENTS, vol. 4, pp. 112-131. ISSN 2072-6643
Contributo su Rivista - Kristensen, M; Savorani, Francesco; Christensen, S.; Engelsen, S. B.; Bügel, S.; Toubro, ... (2013)
Flaxseed dietary fibers suppress postprandial lipemia and appetite sensation in young men. In: NMCD. NUTRITION METABOLISM AND CARDIOVASCULAR DISEASES, vol. 23, pp. 136-143. ISSN 0939-4753
Contributo su Rivista - Rios-Reina, R.; Callejon, R. M.; Savorani, F.; Amigo, J. M.; Cocchi, M. (2019)
Data fusion approaches in spectroscopic characterization and classification of PDO wine vinegars. In: TALANTA, vol. 198, pp. 560-572. ISSN 0039-9140
Contributo su Rivista